Symposium: Ons voedsel: Authentiek en veilig?

Laboratorium BIOTOX informeert u graag over onderstaand bericht van AOAC Lowlands:

Beste Heer, Mevrouw

We zijn verheugd u uit te nodigen op het AOAC LowLands Symposium Ons voedsel: Authentiek en veilig?.

Het symposium gaat door op donderdag 12 maart 2015 in het Novotel te Breda, NL.

Inschrijvingen kunnen online via de website

Doelstelling van het symposium:

Voedsel moet veilig moet zijn. Maar daarnaast zie je de laatste jaren ook een toenemende vraag naar voedsel dat 'authentiek' is. Het is niet altijd duidelijk wat hiermee wordt bedoeld. De incidenten met melk in China, verontreinigd met melamine, en paardenvlees in Europa dat voor rundvlees moest doorgaan liggen nog vers in ons geheugen. Dat we hier niet met authentiek voedsel te maken hadden, is wel duidelijk. In deze voorbeelden was geldelijk gewin een reden om met het voedsel te knoeien.
De vraag of voedsel wel of niet halal is, heeft ook alles met authenticiteit te maken. Hier is de achtergrond echter anders en spelen economische redenen en veiligheid van het voedsel een veel minder prominente rol. Een aantoonbaar 'oorspronkelijk' product kan voor voedselproducenten ook een manier zijn om zich te onderscheiden van de concurrent. Er zijn dus verschillende redenen om aan te tonen dat voedsel 'echt' is. Tijdens dit AOAC Low Lands symposium zal een aantal sprekers aan de hand van hun dagelijkse praktijk dieper op deze redenen ingaan.
Centraal bij alle bovengenoemde voorbeelden staat de vraag of het mogelijk is om aan te tonen dat de identiteit van voedsel echt is. De (chemische) analysetechnieken die hiervoor worden ingezet verbeteren in snel tempo. Tegenwoordig is meer mogelijk dan de meesten van ons denken. Een toenemend belang en meer geavanceerde analysetechnieken maken dat ook de wet- en regelgever meer betrokken wordt bij authentiek voedsel. Wat is het precies en hoe gaan we controleren en handhaven?

Het AOAC Low Lands symposium 2015 hoopt op bovenstaande vragen een antwoord te geven en hiermee de discussie omtrent authentiek voedsel een stap verder te brengen.
Het symposium is bedoeld voor een breed publiek van zowel producenten, laboratoriumonderzoekers, beleidsmakers, consultants als consumenten.

We hopen je te mogen verwelkomen!

Met vriendelijke groeten,

AOAC-Lowlands